Slovenija ima po regatah v francoskem Hyeresu potrjeno končno ekipo petih jadralcev za letošnje olimpijske igre v Parizu (jadralski del se bo sicer odvijal v vodah pred Marseillem). Slovenijo bodo zastopali Toni Vodišek (formula kite), Žan Luka Zelko (ILCA 7), Lina Eržen (iQFOiL), Tina Mrak in Jakob Božič (470 mix) ter Lin Pletikos (ILCA 6).

Nevenka Kržan, predsednica uprave Luke Koper, ki je dolgoletni zvesti generalni sponzor slovenskih jadralnih reprezentanc, je ob tem povedala: “V Luki Koper redno spremljamo uspehe in rezultate naših jadralcev, zato smo bili ob včerajšnjih vrhunskih dosežkih izjemno ponosni. Veseli nas, da lahko s svojo podporo omogočamo najboljše pogoje za trening in pripravo na tekmovanja, s tem pa tudi uresničevanje sanj športnikov, kar uvrstitev na olimpijske igre zagotovo so. Slovenija je že večkrat dokazala, da je dežela številnih vrhunskih športnikov, med katerimi je veliko tistih, ki skupaj z nami delijo ljubezen do morja. Luka Koper bo aktivno vpeta tudi v letošnje olimpijske igre, saj bo velik del opreme v Francijo potoval iz koprskega pristanišča.«

Samo Lozej, predsednik JZS: “Neverjetnih pet posadk bomo imeli na teh olimpijskih igrah, tako v novih olimpijskih razredih kot tudi klasičnih, pri čemer bo v olimpijskem enosedu v ženski konkurenci tudi prvič naša predstavnica, odkar je ILCA 6. Samo enkrat doslej smo imeli tako številčno zastopanost s petimi posadkami na olimpijskih igrah, to je bilo v Atenah 2004, ko je Slovenija dobila tudi prvo olimpijsko medaljo z Vasilijem Žbogarjem. Morda pa bomo to okroglo 20. obletnico letos praznovali še s kakšnim žlahtnim leskom. Iskrene čestitke Lin Pletikos in Lini Eržen ter Tini Mrak in Jakobu Božiču za osvojene norme na tej regati, čestitam pa tudi Valu Erženu in Marini Vodišek, ki sta bila z eno nogo že notri in za las ostala brez uvrstitve. Iskrene čestitke tudi trenerjem in vsem, ki so doprinesli k temu uspehu. Vsem našim olimpijskim jadralcem želim le še srečno v Marseillu.”