Včeraj nas je obiskala delegacija japonskega proizvajalca industrijskih robotov Yaskawa na čelu s predsednikom družbe Yaskawa Europe, Manfredom Sternom in direktorjem podjetja Yaskawa Slovenija, dr. Hubertom Koslerjem.

Yaskawa Electric Corporation je največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu z letno prodajo v vrednosti prek tri milijarde evrov in 15.000 zaposlenimi po vsem svetu. Konec lanskega leta se je vodstvo podjetja odločilo, da bo novo evropsko tovarno za proizvodnjo industrijskih robotov postavilo na področju Kočevja, poleg same proizvodnje pa bodo v Sloveniji izvajali tudi dejavnosti raziskav in razvoja. Gradnja tovarne naj bi se začela konec letošnjega leta. 

Nova tovarna se bo oskrbovala tudi preko korpskega pristanišča, prav tako bodo njihovi končni izdelki v prekomorske dežele potovali preko koprskega kontejnerskega terminala. Goste smo zato seznanili z razvejano mrežo ladijskih povezav, ki jih premoremo in z zmogljivostmi na kontejnerskem terminalu s poudarkom na naložbah, ki nas še čakajo v prihodnjih letih. 

V Luki Koper že več desetletij sodelujemo z japonskimi podjetij, predvsem na področju tekočih tovorov, avtomobilske industrije in industrije elektronike – zlasti slednji dve predstavljata velik izziv za vse, ki smo vključeni v logistično verigo, saj proizvodni obrati delujejo po principu ‘just in time’, kar zahteva skrbno načrtovanje in usklajevanje vseh vpletenih. Japonsko tržišče je za Luko Koper eno najzanimivejših tržišč na Daljnem vzhodu, za Japonsko pa dobra izbiral pri prekomorskih transportih v Evropo. To je pokazala tudi študija, ki jo je v začetku leta 2016 pripravila skupina strokovnjakov japonskega ministrstva za transport in ministrstva za gospodarstvo. Ta je pokazala številne prednosti južne evropske morske poti, kot tudi Kopra kot najsodobnejšega in geografsko najbolje umeščenega pristanišča v Severnem Jadranu za trgovinske tokove iz Daljnega vzhoda. V letu 2016 je preko koprskega pristanišča potovalo za 390.000 ton blaga iz oz. za Japonsko, kar je 11 odstotkov več kot v letu poprej.