Dan pred mednarodno konferenco o pomorski svilni poti, ki bo v organizaciji Srednjeevropske pobude in Evropske banke za obnovo in razvoj potekala jutri v Trstu, smo v Luki Koper gostili delegacijo kitajskih državnih agencij in predstavnikov Državnega sveta LR Kitajske.

Delegacija je ena od številnih, ki se te dni v Evropi mudijo v okviru projekta ‘One Road, One Belt’, ki se navezuje na strateške načrte Evropske unije o razvoju sredozemskega in jadransko-baltskega transportnega koridorja, Kitajska pa je pripravljena sodelovati pri financiranju konkretnih projektov vzdolž teh transportnih poti. Na srečanju so sodelovali predstavniki koprske pristaniške skupnosti na čelu s predsednikom sekcije pristaniških špediterjev in predsednikom zveze pomorskih agencij, prisotna sta bila tudi predstavnika dveh državnih kitajskih ladjarjev, COSCO in China Shipping Container Line. Gostom smo predstavili priložnosti, ki jih nudi naše pristanišče kot vstopna točka do evropskih trgov, saj Kitajska že nekaj let vzpostavlja svoje transportne centre na evropskem jugu, severni Jadran pa je le ena od možnosti, ki se jim ponujajo.

Kitajska je za Luko Koper eno pomembnejših prekomorskih trgov, saj smo v zadnjem letu za to državo pretovorili skoraj milijon ton različnega blaga, vključno s 100.000 kontejnerskimi enotami (TEU). Tedensko nas s kitajskimi pristanišči povezujejo dve direktni kontejnerski liniji ter več feeder povezav preko sredozemskih prekladalnih pristanišč. Skupaj s pristanišči združenja NAPA se bomo sredi junija udeležili tudi pomembnega logističnega sejma Trasnport Logistic China, ki poteka vsake dve leti v Šanghaju in je priložnost za krepitev prepoznavnosti severno-jadranske transportne poti.