Danes je Luko Koper obiskal iraški minister za provincijske zadeve in za komunikacije Torhan AlMufti, ki se ravno v teh dneh mudi v Sloveniji, saj je prejemnik priznanja za poseben prispevek k napredku v razvoju provinc v Iraku, ki ga bo jutri podelil Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES).
Sprejel ga je predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Namen obiska je bil preučitev možnosti sodelovanja iraškega pristanišča Basra s koprskim pristaniščem ter nasploh povečanju blagovne menjave Iraka preko Luke Koper, ki predstavlja najkrajšo logistično pot med Bližnjim in Daljnim vzhodom ter trgi srednje in vzhodne Evrope.

Pretovor Luke Koper za Irak je danes sicer bolj skromen. V izvozu potujejo predvsem avtomobili, ki smo jih lansko leto našteli slabih 2000. V uvozu pa kontejnerji z Iraka, ki jih je bilo lani 160. »Za nas je pomemben vsak kontejner in vse vrste blaga, saj je koprsko pristanišče večnamensko. Irak je velik uvoznik najrazličnejših dobrin in tukaj vidimo priložnosti za sodelovanje oziroma povečevanje pretovora«, je priložnosti opisal predsednik uprave Luke Koper Gašpar Mišič, ki se je ob tej priložnosti zahvalil inštitutu IFIMES za pomoč pri navezovanju stikov in krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Bližnjim vzhodom.

Kot je pojasnil minister AlMufti, Irak izvaža predvsem nafto (približno 80 odstotkov celotnega izvoza), uvaža pa najrazličnejše dobrine. »Slovenija in Irak imata nekaj skupnega in sicer kratko obalo. Naša meri le 58 km, rahlo več kot slovenska. Poleg tega Slovenija in Irak nimata nikakršnih konfliktov ali odprtih vprašanj, zato je priložnosti za sodelovanje veliko. Po tem, kar sem danes videl, je Koper eno pomembnejših pristanišč v Evropski uniji in predsedniku uprave Luke Koper sem predlagal, da začnemo nemudoma delati na sporazumu o sodelovanju, najverjetneje med pristaniščema Koper in Basra, kar bo odprlo vrata za sodelovanje tudi na drugih področjih«, je v izjavi za medije poudaril minister AlMufti.

V Luki Koper vidimo priložnost za povečevanje pretovora z Irakom tudi na področju projektnih tovorov, za katere smo visoko specializirani, saj veliko evropskih podjetij investira v infrastrukturo v Iraku in Koper bi lahko bil izstopna luka in logistični center za dostavo opreme v Irak.


Predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič z ministrom Torhan AlMufti