V sredo, 16. oktobra je v prostorih Grand Hotela Bernardin francoski ladjar CMA CGM, eden največjih ladjarjev v svetovnem merilu, obeležil 10. obletnico direktne kontejnerske ladijske linije imenovane Phoenician Express. Ta povezuje Daljni vzhod s pristanišči severnega Jadrana, med katerim je tudi Luka Koper.

Osrednji gost včerajšnjega dogodka je bil podpredsednik skupine CMA CGM Stephane Courquin, ki je koprskemu pristanišču izkazal posebno čast, glede na to, da so se pri francoskem ladjarju odločili okrogli jubilej praznovati prav v Sloveniji. To priložnost so izkoristili tudi mediji. V intervjuju za TV Koper-Capodistria in Primorske novice je Courquin izjavil, da »Koper je najučinkovitejše pristanišče v severnem Jadranu.« Temu je dodal: »Radi bi videli, da bi se vaše pristanišče razvijalo še naprej, vendar tu potrebujemo vašo pomoč. Pri poglabljanju morskega dna in zagotavljanju takšne infrastrukture, ki bo omogočila prihod velikih ladij.«

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki kontejnerskih operaterjev oziroma pristanišč severnega Jadrana, saj so v linijo Phoenician Express vključeni Reka, Trst in Koper. Ob tej priložnosti se je predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič francoskemu gostu zahvalil za zaupanje in dolgoletno partnerstvo, saj je ladjar CMA CGM po številu kontejnerskih enot drugi največji partner Luke Koper.

Skupina CMA CGM je septembra obeležila še en pomemben mejnik v svoji zgodovini, in sicer 35. obletnico ustanovite njihove ladjarske družbe. Danes je CMA CGM tretji najpomembnejši kontejnerski ladjar na svetu. Lansko leto je pretovoril 10.6 milijonov TEU. V svoji floti imajo 414 ladij, od katerih je 11 večjih kontejnerskih s kapaciteto od 8,500 do 16,000 TEU.

Ob 10. obletnici delovanja te linije je podpredsednik CMA CGM (v prvi vrsti, drugi z leve) nazdravil z gosti.