Predstavniki Luke Koper, Mestne občine Koper, Slovenske turistične organizacije, turistične agencije Atlas Express iz Portoroža ter pomorske agencije Samer & Co. Shipping Koper so se tudi letos udeležili sejma turističnega križarjenja Cruise Shipping 2013, ki je potekal v Miamiu na Floridi. Na tem največjem svetovnem sejmu ponudnikov turističnega križarjenja so Koper in Slovenijo kot zanimivo turistično destinacijo predstavljali že deveto leto zapored.

Potniški terminal Luke Koper je v zadnji letih doživel velik napredek, kar mu priznavajo tako ladjarji, kot tudi turisti na ladjah, ki so Koper že obiskali. Na osnovi teh dobrih ocen si je koprski potniški terminal letos prislužil priznanje »Best Destination Experience«, ki ga podeljuje specializirana revija Cruise Insight.

Ob sejmu Cruise Shipping 2013 je potekal tudi konferenčni del, kjer so udeleženci lahko prisluhnili kaj je novega in kako kaže »industriji« križarjenja v prihodnje. Običajno so novogradnje in nova naročila glavni kazalec, ki kaže, da se kapacitete ladij za križarjenje povečujejo, s tem pa tudi povpraševanje po tovrstni turistični ponudbi. Negotovost v napovedih predstavljajo le cene goriv. V letu 2012 se je križarjenje odpravilo kar 20 milijonov ljudi, od tega 6 milijonov Evropejcev. Kot destinacija je najvišjo rast dosega Evropa, in to predvsem na račun Sredozemlja.

V letu 2013 na potniškem terminalu Luke Koper pričakujemo 53 ladij za križarjenje s cca 70.000 potniki. Sezona se bo pričela 25. aprila s prihodom ladje Sabourn Spirit, zaključila pa jo bo ladja Thomson Dream 15. novembra. 10 najavljenih ladij bomo v Kopru privezali prvič, kar 8 krat pa bomo imeli v pristanišču vezani dve potniški ladji sočasno. Največkrat bomo na potniškem terminalu videvali ladjo Thomson Majesty ladjarja Thomson Cruises, ki ima predvidenih kar 13 postankov. Ladja Celebrity Silhouette s 317 m dolžine, nosilnostjo 122.000 BRT, maksimalno kapaciteto 3.000 potnikov in 1.500 člani posadke je največja med najavljenimi ladjami. V letu 2013 jo bomo privezali 6 krat. Najprestižnejše pa so ladje Seabourn Odissey, Seabourn Spirit in Seabourn Legend ter Silversea Silverwind in Silversea Silverspirit. Ladji ladjarja Silversea sodita v kategorijo ultra luxury ocenjena s 5+ zvezdic. Ladja Seabourn Legend je poznana tudi po tem, da je imela glavno vlogo v filmu Speed 2. Celoten razpored prihodov ladij je objavljen na http://www.luka-kp.si/slo/pristaniski-prirocnik/sailing-lista/turisticne-ladje

V povezavi s potniškim terminalom Luke Koper bo pridobilo tudi območje Piranskega zaliva, kjer letos na sidrišču pričakujejo 15 prihodov najluksuznejših potniških ladij.