V začetku tega tedna je bila na obisku v Belorusiji močna slovenska gospodarska delegacija, v kateri so bili tudi predstavniki Luke Koper, ki je spremljala obisk slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja v tej državi. Na poslovni konferenci v Minsku so predstavniki naših podjetij skupaj z gostitelji iskali možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Predstavniki Luke Koper so obisk Belorusije izkoristili za vzpostavitev stikov s tamkajšnjimi logisti. Belorusko zunanjetrgovinsko logistiko obvladuje podjetje Beltamozhservice, ki ga je leta 1999 ustanovila državna carinska uprava. To je največje belorusko logistično podjetje, ki ima 1.500 zaposlenih in med drugim upravlja ter vzdržuje objekte carinske infrastrukture v državi, prav v tem obdobju pa tudi gradi mrežo transportno – logističnih centrov.

Vodilne iz podjetja Beltamozhservice je predsednik uprave Robert Časar seznanili s ponudbo in možnostmi Luke Koper. Posebej je bila izpostavljena časovna prednost, ki jo ima Severni Jadran v primerjavi z baltskimi lukami – na te sedaj gravitira Belorusija – pri prekomorskih povezavah z južno Azijo in Daljnjim vzhodom.

Predstavniki beloruskega logista so izrazili zanimanje za sodelovanje z Luko Koper in napovedali, da bodo v bližnji prihodnosti prišli na obisk in pogovore o konkretnih oblikah sodelovanja z našim pristaniščem.