19. april 2007 – Vladna delegacija iz Južne Koreje, ki jo vodi direktor urada za Mednarodno logistiko pri Ministrstvu za pomorstvo in ribištvo g. Park Gyeong Chel je danes obiskala Luko Koper. Celotna delegacija šteje 13 članov, med katerimi so poleg predstavnikov vladnih služb tudi gospodarstveniki iz nekaj velikih logističnih in transportnih podjetij ter dveh večjih bank.

Zelo ekspanzivno južnokorejsko gospodarstvo potrebujejo vse več zanesljivih prekomorskih povezav z Evropo, še zlasti za območje novih članic EU. Njihova delegacija bo poleg Kopra obiskala še Trst, Reko, Ploče in pristanišče v Ukrajinski Odessi.

Korejci so se med obiskom v Luki Koper zanimali predvsem za možnosti sodelovanja na logističnem področju. Glavna tema pogovorov s predsednikom uprave Robertom Časarjem in njegovimi sodelavci so bile zmogljivosti in maritimne sposobnosti našega pristanišča. Še posebej so bili pozorni na razvojne plane Luke Koper in načrtovane investicije.  Zainteresirani so za sovlaganja, tako v razvoj samega pristanišča, kot tudi v sežanski logistični center.

Korejsko gospodarstvo je že sedaj eden od pomembnih partnerjev Luke Koper. Prek našega pristanišča poteka pomemben del izvoza njihove avtomobilske industrije. V zadnjem času se vse bolj povečuje tudi kontejnerski promet, s katerim oskrbujejo novo tovarno Kio na Slovaškem, in pa promet železarskih polizdelkov, za katera bi želeli tu vzpostaviti distribucijski center. Pogovori potekajo tudi s koncernom Samsung, ki želi prek našega pristanišča oskrbovati tržišče na Madžarskem in Slovaškem. Pomembne nove posle si Luka lahko obeta tudi pri oskrbi nove tovarne avtomobilov Hyundai na Češkem.