V petek, 10. januarja 2014 se je v Luki Koper mudila delegacija visokih predstavnikov Evergreen Group. Tajvanski ladjar velja za četrtega največjega kontejnerskega ladjarja na svetu in upravlja s floto več kot 150 ladij.

Ladjar Evergreen Marine Corporation, ki ga v Kopru predstavlja agent Tradeways, je v pristanišču prisoten več kot deset let, največji promet pa je dosegel v letu 2008 z direktnim servisom iz Azije, ko je bilo pretovorjenih skoraj 53.000 TEU. V začetku leta 2009 so zaradi krize ukinili direktno povezavo in obdržali le feeder servis s Sredozemskimi pristanišči. Leta 2012 so ponovno uvedli direktno linijo in v lanskem letu se je promet že povečal na 45.000 TEU, kar ga med kontejnerskimi ladjarji postavlja na četrto mesto v koprskem pristanišču. Obstoječa linija povezuje Koper z enajstimi azijskimi pristanišči in za enkrat predstavlja edino direktno povezavo z Japonsko, s postanki v Tokiu in Osaki.

Goste smo seznanili z najnovejšimi načrti za povečanje kapacitet na kontejnerskem terminalu in potekom poglabljanja v prvem bazenu. Predstavniki Evergreena so pohvalili ambiciozne načrte in izrazili upanje, da bo tudi njihov delež v prometu še naprej naraščal. Ravno na dan obiska se je v pristanišču privezala njihova ladja Ital Universo, ki je prispela iz italijanskega Taranta, zato smo priložnost izkoristili za obisk ladje.


Predsednik uprave Gašpar Mišič z Marcelom Changom, podpredsednikom Evergreen
Group (četrti z leve).