Na današnjem srečanju s predstavniki Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (SPIRIT), Mestne občine Koper (MOK) in turistične agencije Atlas Express so bile glavna tema pogovorov skupne aktivnosti na področju razvoja potniškega prometa v Kopru. Med promocijskimi aktivnostmi je zagotovo najpomembnejša skupna udeležba na največji svetovni borzi turističnega križarjenja Cruise Shipping, ki bo potekala od 10. do 13. marca v Miamiju na Floridi.
Udeleženci današnjega srečanja so si bili enotni, da je napovedana omejitev vplutja ladij za križarjenje v Benetke, dobra priložnost za Koper, ki jo je potrebno izkoristiti. Luka Koper bo tako že v letošnjem letu postorila nekaj konkretnih korakov, in sicer poskrbela za spremembo območja ekonomske cone, pripravila dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo objekta potniškega terminala, po zaključku letošnje sezone pa naj bi na območju potniškega terminala že zabrneli gradbeni stroji. Postopen umik tovornega prometa potniškemu nam bodo omogočile investicije v površine na novih lokacijah znotraj pristanišča.

Ob tem srečanju je predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič povedal: »Industrija turističnih križarjenj je pomemben segment razvoja turizma in promocije ne le Kopra ampak Slovenije nasploh. Tudi na tem področju zamujamo z investicijami, zato bo leto 2014 za potniški terminal prelomno. Zdaj je čas za preboj Kopra na zemljevidu matičnih pristanišč v Sredozemlju. Luka Koper namerava v prihodnje povečati svoje prihodke iz naslova potniškega prometa, pogoj za to pa je izgradnja sodobnega terminala, ki bo ustrezal vsem standardom, ki veljajo v industriji križarjenja.«


Z leve proti desni: Janez in Taja Maček (Atlas Express), Bojan Babič in Gašpar Gašpar Mišič (Luka Koper), Karmen Novarlič (SPIRIT), Jana Tolja (MOK) in Erik Slama (Luka Koper)

Na potniškem terminalu bomo po najavi ladjarjev v letošnjem letu privezali 52 ladij za križarjenje. Sezono križarjenj bo 9. aprila odprla ladja Costa Classica, zaključila pa jo bo Costa Diadema, 4. novembra. Obe ladji bosta v Koper prišli prvič, Costa Diadema pa bo med vsemi tudi največja. Dolga je 306 m s kapaciteto 3.708 potnikov in 1.253 članov posadke. Gre za zadnjo, čisto novo ladjo bele flote ladjarja Costa Crociere, ki bo v Kopru ustavila na svojem prvem potovanju.
Tako kot lani, nas bo tudi v letošnji sezoni največkrat, to je 13 krat, obiskala ladja Thomson Majesty. Sicer pa bo največ prihodov v septembru (10), juniju (9) in oktobru (9), najmanj pa v novembru (2) in avgustu (3). Natančen pregled razporeda ladij si lahko ogledate na www.luka-kp.si v poglavju Terminali in tovori / Potniški terminal / Prihodi ladij v letu 2014.