Prazne vožnje povzročajo ogromno gospodarsko škodo. Po oceni nemške Zvezne uprave za transport je bila leta 2012 več kot tretjina voženj tovornjakov praznih, kar pomeni, da so prevozili 6 milijard »praznih kilometrov«. Prototip spletnega portala storitev v oblaku projekta Logical želi narediti temu konec. Prvič je bil predstavljen na mednarodnem sejmu prometne logistike v Münchnu v začetku junija.

"Vprašanje za logistična podjetja ni več, ali bodo začela uporabljati tehnologijo računalništva v oblaku, ampak le kdaj, s čim in v kakšnem obsegu," zatrjuje prof. Arnold, vodja mreže v Logističnem grozdu Leipzig-Halle. Trdno je prepričan, da ta programska rešitev ne odkriva tople vode, ampak bo v pomoč in podporo malim in srednje velikim podjetjem pri prenosu njihovih podatkov v oblak. Zaradi izogibanja praznim vožnjam bo ponujala praktično dodano vrednost.

Uvajanje spletne rešitve v oblaku v okviru projekta Logical, Programa Srednja Evropa, je del projekta Evropske skupnosti. Logistična mreža Leipzig-Halle, skupaj s 13 partnerji iz šestih držav (slovenska partnerja sta Luka Koper in Regionalni razvojni center Koper) razvija tako imenovani virtualni trg, ki bo olajšal sodelovanje prevoznih podjetij na primer pri združevanju tovora. Projekt traja tri leta in pol, zaključil se bo oktobra 2014.

Za več informacij obiščite spletno stran: www.project-logical.eu