Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je danes gostil generalnega direktorja organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj UNIDO Li Yonga, ki se te dni mudi na obisku v Sloveniji. Po predstavitvi pristanišča in njegovih razvojnih načrtov je g. Li Yong ugotovil, da je Luka Koper izredno dobro organizirana, da je pomembna ne le za Slovenijo, ampak za širšo srednje evropsko regijo. »Mojo pozornost je še posebej pritegnilo dejstvo, da delate 24 ur dnevno, vse dni v letu, kar povečuje vašo konkurenčnost. Prepričan sem, po tem kar sem videl, da je vaša prihodnost svetla«, je dejal generalni direktor Li Yong, sicer kitajskega rodu. Njegovo rojstno mesto je Ningbo, ki ga je predsednik uprave Gašpar Mišič obiskal na svoji decembrski kitajski turneji. Gostu je tudi pojasnil, kako pomembno je za Luko Koper kitajsko tržišče, saj so vse ključne investicije v pristaniško infrastrukturo, ki so že v teku oziroma so v kratkoročnem načrtu družbe, namenjene prav povečevanju pretovora med Daljnim vzhodom in Koprom, saj je severni Jadran najkrajša logistična pot za ladje, ki povezujejo Daljni vzhod in Srednjo Evropo. »Naši načrti so zelo ambiciozni. Vendar uresničljivi. V Luki Koper namreč nimamo težav, ampak le izzive.
Že prihodnji mesec bomo imeli v prvem bazenu globino 14 metrov, kar nam bo omogočilo prihod večjih kontejnerskih ladij. Do leta 2018 bomo na kontejnerskem terminalu pretovarjali že več kot milijon kontejnerjev letno. Osredotočeni smo na razvoj in rast, od države pa pričakujemo, da bo poskrbela za investicije v prometno infrastrukturo, predvsem v izgradnjo drugega tira«, je bil jasen predsednik uprave Gašpar Mišič.
Generalnega direktorja UNIDO Li Yonga so na obisku v Luki Koper spremljali še ožji sodelavci ter predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj na čelu z Marjanom Hribarjem, generalnim direktorjem direktorata za turizem in internacionalizacijo ter veleposlanica Slovenije zadolžena za mednarodne organizacije s sedežem na Dunaju Blanka Jamnišek.


Generalni direktor organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj UNIDO Li Yong s predsednikom uprave Gašparjem Gašparjem Mišičem