Včeraj, 15. aprila je v Kopru potekala skupščina Združenja pristanišč severnega Jadrana (NAPA) na kateri smo udeleženci iz Benetk, Trsta, Kopra in Reke, na podlagi poslovnih uspehov prejšnjih letih, potrdili nadaljnjo željo po skupnem sodelovanju predvsem na področju promocije tega dela Evrope in zastopanja skupnih interesov.

Predsedstvo združenja NAPA je na včerajšnji skupščini, in vse do konca tega leta, prevzela Luka Koper, funkcijo predsednika pa Andraž Novak. Leto 2014 bo za vse članice polno novih izzivov predvsem v luči finančne perspektive 2014 -2020. Vsi prisotni so novemu predsedniku zagotovili popolno podporo.

Pristanišča NAPA, ki predstavljajo vstopno točko na evropski trg, lahko igrajo zelo pomembno vlogo v evropskih razvojnih projektih, kot so CEF, Horizon 2020 in v programih teritorialnega in regijskega sodelovanja. V prihodnjih mesecih bomo sestavili podroben seznam prioritetnih projektov, s katerimi bomo tudi s pomočjo evropskih finančnih sredstev, omogočili večjo konkurenčnost ter razvoj v skladu s trajnostnimi načeli.

V tem letu bomo še naprej veliko delali na skupni promociji. Predstavili se bomo na štirih mednarodnih logističnih sejmih. Prvi bo že konec tega meseca v Maroku (2. Med Ports 2014 Conference), naslednji pa maja v Quatarju (10. Trans Midlle East 2014). V juniju se bomo predstavili v Kitajskem Šanghaju na pomembnem sejmu Transport&Logistics China. Zadnji letošnji dogodek pa bo oktobra Intermodal Africa South v Durbanu.

Poudariti velja, da je Združenje pristanišč NAPA bilo ponovno označeno s strani Innovation&Network Executive Agency (INEA) kot primer dobre prakse na področju sodelovanja med pristanišči, zato je omenjena agencija predlagala združenju NAPA, da svoje izkušnje predstavi tudi norveškim pristaniščem (Kristiansand, Grenland – Porsgrumm, Larvik in Drammen) z namenom, da se ta model sodelovanja prenese tudi na ostale evropske regije.