Predsednik uprave Luke Koper, d.d. Robert Časar je danes obiskal pristanišče Tianjin, največjo luko na severnem delu Kitajske in četrto največjo v državi. Sestal se je s podpredsednikom skupine Tianjin Port, ki upravlja s tamkajšnjim pristaniščem, Zhaom Yanom Hujem in se dogovoril za podpis pisma o nameri, ki bi okrepilo sodelovanje med obema pristaniščema.

 
Luka Tianjin je po svoji velikosti in pretovoru 20 – krat večja od koprskega pristanišča in se uvršča na šesto mesto največjih luk na svetu. Leži približno 200 kilometrov vzhodno od Pekinga in se razprostira na 60 km2 kopnega. Ima 35 kilometrov obale, 140 privezov za ladje, ki lahko prevažajo tudi do 8000 kontejnerskih enot (TEU) in globino morja nekaj več kot 19 metrov. Skupina Tianjin Port zaposluje 20 000 ljudi in letno pretovori 300 milijonov ton različnega blaga, od tega dobrih sedem milijonov TEU. Njihovi načrti za prihodnost so ambiciozni, saj končujejo izgradnjo vzhodnega pomola, ki bo povečal pretovor blaga za tretjino, pretovor kontejnerjev pa za polovico.

Luka Koper je s pristaniščem Tianjin že povezana z redno, tedensko kontejnersko linijo (druga linija poteka preko Shanghaia), vendar promet skokovito narašča s hitrostjo 60 odstotkov letno. Poleg tega je koprska luka za kitajsko blago, ki je namenjeno na trge srednje in vzhodne Evrope, najkrajša pot. Vse to je spodbudilo obe pristanišči k tesnejšemu sodelovanju, kar naj bi zapečatilo pismo o nameri. Predsednik uprave Časar in njegov kitajski sogovornik sta danes dorekla vsebino pisma, ki med drugim predvideva obojestransko promocijo Tianjinsko-koprske poti, izmenjavo informacij in tehnično pomoč ter se dogovorila, da ga bosta podpisala ob obisku Tianjinske delegacije v Kopru predvidoma oktobra letos.

Delegacija Luke Koper, s predsednikom uprave na čelu, se sicer mudi na Kitajskem v vlogi več kot deset letnega pokrovitelja Olimpijskega komiteja Slovenije. V okviru Slovenske hiše v Pekingu, kjer se odvijajo sprejemi slovenskih dobitnikov olimpijskih medalj, pa se bo jutri udeležila srečanja s kitajskimi gospodarstveniki, ki ga organizirata ministrstvo za gospodarstvo in Japti.