Luka Koper se je s projektom, poimenovanim Živeti s pristaniščem, letos prvič prijavila na tekmovanje za nagrado Združenja evropskih pomorskih pristanišč (ESPO). Združenje ESPO želi z omenjeno nagrado spodbujati povezovanje pristanišč in mest v neposredni bližini luk, saj je sožitje med obojimi zagotovilo za kvalitetno življenje vseh.

Mednarodna strokovna komisija je pregledala prispele prijave in izbrala najboljših šest. V elitno skupino finalistov so se poleg Luke Koper uvrstili še pristanišča v Amsterdamu, Antwerpnu, Helsinkih, Marseillesu in Ponta Delgadi.

Predsednik strokovne komisije John Richardson je pred finalnim izborom povedal: »Zares težko bo med vsemi prispelimi zanimivimi projekti izbrati najboljšega. Do končne odločitve bomo zato finalistom zastavili še nekaj podrobnih vprašanj o projektih in se nato skupaj odločili, kdo si zasluži prestižno nagrado.« Zmagovalca letošnjega tekmovanja bodo javno razglasili na svečanem zaključku tekmovanja, ki bo 9. novembra v Bruslju.

Luka Koper se že vrsto let intenzivno odpira navzven in se povezuje z lokalnim okoljem. Lep primer je minulo nedeljo odlično obiskan Dan odprtih vrat Luke Koper. Projekt Živeti s pristaniščem pa vključuje še številne druge aktivnosti. Luka Koper nadaljuje z več desetletno finančno podporo lokalnim in regionalnim projektom, odprto komunikacijo o poslovnih in prostorskih načrtih, kot tudi sprejemanjem številnih obiskovalcev na vodene oglede po pristanišču. Usmerjnost k trajnostno razvojnim ciljem potrjujejo tudi številne investicije in izboljšave na področju varovanja okolja.