Sožitje med koprskim pristaniščem in mestom ter njegovo širšo okolico je zanimivo tudi za strokovnjake prostorskega planiranja iz cele Evrope.

Danes smo na voden obisk pristanišča namreč popeljali raziskovalce iz 15 evropskih držav, ki so v Slovenijo prišli na delovno srečanje v okviru projekta PLUREL (Peri-Urban Land Use Relationships-Strategies and Sustainability Assessment Tools for Urban-Rural Linkages).


PLUREL je
eden največjih raziskovalnih projektov, ki jih financira Evropska komisija. Njegova osnovna ideja je razviti nove strategije in inovativna orodja za načrtovanje in napovedovanje prostorskega razvoja, ki so potrebna za trajnostna razmerja in odnose med mestom in podeželjem.

Organizatorji so za zgled dobrega trajnostnega sodelovanja izbrali koprsko pristanišče in največje polslano mokrišče v Sloveniji. Po delovni konferenci so udeleženci tako obiskali Luko Koper, zatem pa še naravni rezervat Škocjanski zatok. Skupaj z Društvom za opazovanje in ptic Slovenije smo obiskovalcem želeli pokazati, da lahko tovorno pristanišče uspešno in prijazno deluje kot najbližji sosed mesta.