V ponedeljek, 3. novembra je Luka Koper gostila predstavnika nemškega rečnega pristanišča Duisport Ericha Staako.
 
Gre za prvo srečanje vodstev obeh pristanišč, ki si v danih globalnih gospodarskih razmerah prizadevata iskati nove poslovne priložnosti in možnosti sodelovanja, kar jima omogoča tudi podobna organizacija in delovanje obeh pristanišč. Tako kot v primeru Luke Koper, je tudi Duisport v večinski javni lasti in kot terminalist tudi opravlja s tamkajšnjim pristaniščem.
 
Duisburška luka je eno največjih rečnih pristanišč v Evropi in je v lanskem letu pretovorila 110 milijonov ton blaga. Leži ob najdaljši nemški reki Ren in zaradi razvejanega sotočja, v kombinaciji z dobrimi cestnimi in železniškimi povezavami omogoča transport vseh vrst blaga v vse smeri. Med drugim razpolaga s 5 terminali za kontejnerje, 5 za raztovarjanje premoga in 1,5 milijona kvadratnih metrov pokritih skladiščnih površin.
 
Zaradi strateške geografske lege na križišču petega in desetega evropskega koridorja je koprsko pristanišče izredno zanimivo za luko Duisburg. Predsednika Duisporta Ericha Staakeja so še posebej zanimale investicije Luke Koper na področju kopenskih terminalov ter reševanje problematike praznih kontejnerjev, ki za vsako pristanišče predstavljajo breme in zasedajo skladiščne površine.
 
Za Luko Koper pa je nemško tržišče, ki predstavlja tri odstotke vsega blaga v tranzitu, izredno zanimivo in krepitev novih oblik sodelovanja s tako pomembnim logističnim subjektom, kot je luka Duisburg pomeni več možnosti za preusmeritev tovora s severnoevropskih pristanišč v jadranska.