16.3.2010: V okviru dvodnevnega obiska predsednika Slovaške republike v Sloveniji,  je dr. Ivan Gašparovič z delegacijo in v spremstvu predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, danes obiskal Luko Koper. Izbira ni bila naključna, saj je Slovaška za koprsko pristanišče zelo pomembno zaledno tržišče, poleg tega pa imata državi na področju pomorskega prometa sklenjen sporazum o uporabi pristanišča v Kopru. je dr. Ivan Gašparovič z delegacijo in v spremstvu predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, danes obiskal Luko Koper. Izbira ni bila naključna, saj je Slovaška za koprsko pristanišče zelo pomembno zaledno tržišče, poleg tega pa imata državi na področju pomorskega prometa sklenjen sporazum o uporabi pristanišča v Kopru.
 
Goste je sprejela uprava družbe. Po kratki predstavitvi podjetja in naših razvojnih načrtov je pogovor stekel okrog možnosti širitve sodelovanja. Luka Koper namreč na tem trgu vidi svoje priložnosti in je slovaškim partnerjem pripravljena ponuditi ustrezne transportno-logistične rešitve. Obisk so gostje zaključili z ogledom pristanišča.
 
Že dopoldne pa je Luko Koper obiskala številčna gospodarska delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki različnih slovaških podjetij in interesnih združenj.
 
Slovaška je za Luko Koper eden najpomembnejših zalednih tržišč, zato smo z letošnjim letom v Bratislavi odprli tudi svoje predstavništvo. V letu 2009 je Luka Koper za slovaški trg pretovorila skupaj 587.476 ton blaga. Največ je bilo glinice, železovih proizvodov, blaga v kontejnerjih in avtomobilov.