V sredo, 21. oktobra smo v Tel Avivu, v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom organizirali poslovni dogodek za tamkajšnje logiste, prevoznike in izvoznike.

Dogodka se je udeležilo približno 100 izraelskih poslovnežev ter močna delegacija koprske pristaniške skupnosti. Udeležence so nagovorili tudi predstavniki zvez izraelskih špediterjev, ladjarjev ter vladnega izvoznega inštituta, ki so pohvalili več desetletno sodelovanje z Luko Koper ter prilagodljivost naših storitev. Omeniti velja npr. direktni vlak, ki je včasih vozil pomaranče Jaffa na relaciji Koper – Muenchen, pa vse do današnjih dni, ko preko pristanišča potuje razno pokvarljivo blago, ki je nemudoma odpremljeno, da je lahko že naslednji dan na policah trgovin širom Evrope. Zanimiv je primer svežega cvetja, ki potuje na borzo cvetja na Nizozemskem in kjer je tranzitni čas seveda ključen dejavnik.

Predsednik uprave Luke Koper d.d. Dragomir Matić je ob priložnosti poudaril: »Kljub dobremu sodelovanju obstajajo še veliki potenciali, predvsem zaradi ugodnih kontejnerskih povezav z izraelskimi lukami, ki nudijo kratke tranzitne čase.« Največ neizkoriščenih možnosti predstavlja Balkan in posamezni trgi srednje Evrope, predvsem za zbirne kontejnerje in projektne tovore.

Koprsko pristanišče beleži dolgo zgodovino sodelovanja z izraelskimi podjetij, saj začetki segajo že v leto 1959, ko je v Koper prispela prva ladja ladjarja ZIM. Skozi desetletja je Koper postal eno pomembnejših pristanišč za izraelsko blago, predvsem za sadje in zelenjavo namenjeno v Evropo. V lanskem letu je pretovor izraelskega blaga znašal 600.000 ton, z dokaj uravnoteženim razmerjem med uvozom in izvozom. Poleg hitropokvarljivega blaga predstavljajo velik delež še avtomobili, les in papir.