V sredo, 25. oktobra, smo v Tel Avivu, v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom že tretje leto organizirali poslovni dogodek za izraelske poslovne partnerje. Dogodek je bil organiziran v sklopu EU projekta Fresh Food Corridors, v katerem sodeluje več partnerjev iz Slovenije in Izraela. Dogodku so se pridružili številni predstavniki slovenskih logistov, špediterjev in drugih članov pristaniške skupnosti.  

Udeležence je pozdravil predsednik uprave Dragomir Matić, ki je predstavil  letošnje poslovne dosežke ter se zahvalil izraelskim poslovnim partnerjem za dolgoletno sodelovanje. Dogodka sta se udeležila tudi Barbara Sušnik, slovenska veleposlanica v Izraelu in Fabio Hrvatin, podpredsednik Sekcije pristaniških špediterjev.

Zgodba o sodelovanju z izraelskimi partnerji je stara skoraj toliko kot Luka Koper sama.  Skozi desetletja je Koper postal eno pomembnejših pristanišč za izraelsko blago, predvsem za sadje in zelenjavo namenjeno na evropski trg, v zadnjih letih pa se vse bolj krepi pretovor kontejnerskega blaga, kar omogočajo izboljšane direktne kontejnerske povezave z dobrim tranzitnim časom.

V lanskem letu je pretovor izraelskega blaga znašal približno 600.000 ton, večinoma je šlo za uvoz lahkopokvarljivega blaga ter izvoz avtomobilov in drugih surovin.