V prostorih Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru si do 20. januarja lahko ogledate zanimivo razstavo Življenje na stebrih, ki jo je finančno podprla tudi Luka Koper v okviru sklada Živeti s pristaniščem.

Razstavljenih je 25. podvodnih fotografij, ki prikazujejo podvodne organizme na betonskih stebrih vzdolž drugega pomola v našem pristanišču. Nastale so v času ekoloških raziskav, ki so jih v zadnjih treh letih izvajali raziskovalci Morske biološke postaje Nacionalnega inštututa za biologijo iz Pirana. Na razstavi so na ogled fotografije polipov, meduz, nekaterih vrst rib, rakov in školjk ter organizmi pritrjeni na stebre v obliki obrasti. Avtor fotografij je Tihomir Makovec, razstavo pa je postavil pa knjižničar Vlado Bernetič, oba iz Morske biološke postaje.
Čeprav območje stebrov po izvoru umetno morsko okolje se nam ob pogledu na fotografije odpre skrivnosten, skorajda eksotičen podvodni svet v našem pristanišču, ki ga zahvaljujoč razstavi v koprski knjižnici ogleda tudi širša javnost.

 
Območje raziskovanja – stebri (piloti) drugega pomola

 


Potapljač na delu