Danes smo na prvem uradnem obisku v Luki Koper sprejeli veleposlanika Republike Madžarske v Sloveniji, nj. eksc. dr. Istvána Szent-Ivanyija. Spremljala ga je delegacija Odbora za gospodarstvo in informatiko Državnega zbora Republike Madžarske, ki jo je vodil predsednik Odbora g. György Podolak.

V Luki Koper smo lani pretovorili nekaj več kot 1,1 mio ton različnega tovora za Madžarsko, kar predstavlja 8% skupnega pretovora in Madžarsko uvršča na 3. mesto luških tujih tržišč (pred njo sta Avstrija 24% in Italija 12%). Zanimivo je, da smo v Luki kljub težkim gospodarskim razmeram na svetovnih trgih v letu 2009 zabeležili 7% rast pretovora kontejnerjev za Madžarsko.

Goste so še posebej zanimali optimizacija železniških povezav med državama ter razvojni načrti za koprsko pristanišče. Državi že odlično sodelujeta, sta pa obe strani na današnjem srečanju izrazili željo po še tesnejšem povezovanju in izkoriščanju potencialov, kjer bo podpora madžarskega veleposlaništva v Sloveniji zagotovo dobrodošla.