Peking ,12.6.2019 – V okviru delovnega obiska ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek na Kitajskem, ki jo je spremljal tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, se je ministrica srečala z vodstvom družbe Cosco, največjega kitajskega ladjarja, ki je pomembna stranka Luke Koper. Cosco je namreč eden od partnerjev v okviru povezave Ocean Alliance, ki povezuje Koper in pristanišča Daljnega vzhoda  s tedenskimi direktnimi kontejnerskimi linijami. Letni pretovor kontejnerjev tega kitajskega ladjarja je od leta 2014 skokovito narastel in presegel desetino kontejnerskega pretovora v lanskem letu, kar ga uvršča med največje kontejnerske ladjarje v Kopru.

Ministrica Bratušek je obisk izkoristila za predstavitev infrastrukturnih načrtov, ki jih ima država na  področju prometnih povezav pristanišča Koper z zaledjem. V prvi vrsti gre za projekt izgradnje drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo, kar bo močno povečalo konkurenčnost koprskega pristanišča. Poleg tega je kitajskim sogovornikom pojasnila, da bo Slovenija, do izgradnje drugega tira predvidoma leta 2026 modernizirala celotno železniško omrežje v državi. S tem bo Slovenija zagotovila pogoje za rast pretovora preko koprskega pristanišča, kjer naj bi število TEU (kontejnerskih enot) letos preseglo zgodovinsko mejo milijona. V tem kontekstu je predsednik uprave Luke Koper Zadel predstavnikom Cosca  predstavil razvojne načrte družbe, predvsem kontejnerskega terminala. Kot je znano, da družba letos začela podaljševati prvi pomol oziroma kontejnersko obalo za 100 metrov. Sledi podaljšanje pomola tudi na severni strani in ureditev skladiščnih površin, poglobitev morskega dna vzdolž celotne kontejnerske obale in nabava še dveh super post panamax dvigal. V Kopru bi lahko sicer že danes pretovarjali ladje z nosilnostjo do 20.000 TEU, če bi te prihajale v severni jadran – trenutno največje imajo kapaciteto do 15.000 TEU.

Slovenska delegacija je obisk na Kitajskem začela na sejmu v Ningboju. V okviru okrepitve sodelovanja med Kitajsko in 17 centralno- in vzhodnoevropskimi državami (Pobuda 17+1), je v pristaniškem mestu Ningbo med 8. in 12. junijem potekal EXPO. Slovenija se je na sejmu predstavila z dvema panogama, turizmom in logistiko. Slovenske logiste so, poleg Luke Koper predstavljali še Intereuropa, Pošta Slovenije, Omniopti, Slovenske železnice in Sekcija pristaniških špediterjev pri GZS ter Adria kombi.