Vabilu na srečanje se je odzvalo vseh pet pristanišč združenja NAPA – poleg predsednikov uprav pristanišč Benetk, Ravenna in Trst na Italijanski strani tudi izvršni direktor uprave na Reki Denis Vukorepa ter predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast. Enotni so si bili, da so aktualni izzivi vedno dobra priložnost za iskanje alternativnih rešitev in sklepanje novih poslov. Ob tem so se strinjali, da je v trenutnih negotovih časih in nenehnih spremembah sodelovanje med pristanišči edina prava pot do uspeha.

»Dobri medsebojni odnosi in podpora med pristanišči S Jadrana so naša prednost in poslovna priložnost, še zlasti v časih, ko se pristanišča severne Evrope soočajo s številnimi izzivi,« je svoj pogled na povezovanje izpostavil predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast. S sosednjimi pristanišči v Kopru dobro sodelujejo in si nudijo podporo pri razvoju. V lanskem letu so skupaj pretovorili skoraj 3 milijone TEU, od katerih jih je 1 milijon TEU pretovoril samo Koper in s tem kot prvo pristanišče v Jadranu presegel magično mejo enega milijona pretovorjenih kontejnerskih enot v enem samem letu. Tudi v prihodnje bodo iskali priložnosti za sodelovanje, zlasti na področju zelenega prehoda in trajnosti.

Prednosti sodelovanja je že danes veliko: Transportna pot skozi pristanišča severnega Jadrana je zagotovo bolj ekonomična – tako z vidika časa kot energije. Tranzitni čas tovora je v primerjavi s severnoevropskimi pristanišči od 5 do 7 dni krajši, kar pomeni za 50 odstotkov manj emisij CO2 v okolje.