V petek se je v prostorih Si.mobila odvijala konferenca z naslovom »Trajnostni razvoj organizacij v času krize«, kot svež član slovenskega društva Združenih narodov za trajnostni razvoj pa se je dogodka udeležila tudi Luka Koper.
 
Srečanje je s svojo prisotnostjo tokrat zaznamoval Predsednik republike Slovenije, dr. Danilo Türk, ki je iniciativo podprl ter hkrati poudaril, da so glavne prioritete v današnji družbi povezane z vprašanjem premagovanja krize s pomočjo inovativnosti, katere del mora biti posvečen ekološki zaščiti in razvoju ter večji pozornosti do ekologije.   
 
Kasnejša razprava članov društva je temeljila predvsem na izpostavljanju nujnosti energetskega prestrukturiranja gospodarstev, potrebe po ustvarjanju pogojev za zdravo rast in izkoriščanju krize kot priložnosti. Vodstvo društva pravkar pregleduje prihajajoče trajnostno poročilo Luke Koper, ki bo letos prvič izdano kot ločena publikacija, na konferenci pa smo lahko že lahko slišali prve pohvale na račun dobrih praks trajnostnega razvoja Luke Koper. V zaključnem delu srečanja so se člani strinjali, da bi vsa trajnostna poročila članov lahko združili v enoten dokument, ki bi ga naknadno poslali v vednost Združenim narodom.