Včeraj, 12. decembra 2013, je v Portorožu potekal Dan energetske učinkovitosti v pristanišču, ki ga je Luka Koper, d.d. organizirala v okviru projektov Greencranes in Greenberth

Preko sedemdeset udeležencev je prisluhnilo poteku načrtovanja in izvedbe pilotnega projekta spremljanja rabe energentov na kontejnerskem terminalu koprskega pristanišča. Sledil je ogled lokacije in strojev, ki so sedaj opremljeni z novimi merilniki. 

Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je ob tem povedal, da področje energetske učinkovitosti, predstavlja izziv za družbo, saj predvideva uvajanje sprememb in ukrepov, ki pa bodo lahko pripomogli tako k zmanjševanju stroškov energentov kot tudi izpustov toplogrednih plinov.

Razvoj pilota je potekal skozi evropski projekt Greencranes (www.greencranes.eu), ki je bil izbran na razpisu programa TEN-T in ki ga financira Evropska unija v višini 50%. V izvedbenem delu je bilo vključenih več podjetij – poleg Luke Koper tudi projektna partnerja Konecranes in Rina Spa, pa tudi slovenska podjetja ENEKOM d.o.o., Atlan d.o.o., Navtic Service d.o.o. in Luka Koper INPO d.o.o.


Konferenčni materiali so na voljo na spodnjih povezavah: