Minulo soboto, 22. septembra, smo že šesto leto zapored organizirali praznik našega pristanišča, ko si luko lahko ogledajo posamezniki in družine. Zbirno mesto smo premaknili bliže mestnemu jedru na Ukmarjev trg. Dogodek so zjutraj otvorili člani Pihalnega orkestra Koper in koprske mažoretke, skozi cel dan pa smo obiskovalce brezplačno vozili na ogled pristanišča z avtobusom in turistično ladjo. Tri skupine obiskovalcev so luko pobliže spoznale med kolesarjenjem po zarisani trasi. V okviru dogodka si je luko ta dan ogledalo kar 2.500 ljudi iz cele Slovenije.


Veliko zanimanja je bilo za pogled na luko z morske strani oz. voden ogled s turistično ladjico.

Dogajanje so popestrili še likovna delavnica za otroke, cariniki s Carinske uprave Koper, ki so prikazovalli zasežene ponaredke in specializirano delovno opremo in vozilia, luški gasilci so razstavili svoje starodobno vozilo, Golidarice s Čenturja pa so obiskovalcem ponudile istrske dobrote in oljčno olje, ki ga pridelujemo prav v pristanišču. Radio Koper je cel dan prenašal dogodek z Ukmarjevega trga, Pristaniški dan 2012 pa se je pozno popoldan zaključil z mini koncertom Tinkare Kovač.


Letošnja novost in največja atrakcija je bil vsekakor voden ogled z dvonadstropnim avtobusom brez strehe.

Pristanišče sicer vsako leto obišče okoli 20.000 ljudi, pri čemer gre izključno za organizirane skupine šolarjev, članov raznih društev in organizacij ter drugih, ki želijo spoznati utrip luke.