Železniški prevoznik Adria Transport, ki je v polovični lasti Luke Koper, d. d., je danes na območju pristanišča, krstil novo električno lokomotivo Siemens 193 tipa Vectron. Ti modeli lokomotiv ustrezajo najnovejšim evropskim standardom za vožnjo vlakov po evropskem železniškem omrežju. »Gre za prvo lokomotivo tipa Vectron, ki je registrirana v Sloveniji. Je večsistemska, saj omogoča prilagajanje vožnje glede na izvor napajanja. Ta se avtomatsko prilagodi sistemu napajanja države, po kateri vozi,« je na današnjem dogodku povedal Alen Kramberger, direktor družbe Adria Transport. Poleg nove, ima Adria Transport še pet lokomotiv, in sicer tri električne Siemens 1216 Taurus in dve dizelski Siemens 2016 Hercules.

Nova lokomotiva, za katero so izbrali ime Katja, ima obratovalno dovoljenje za vožnjo po elektrificiranih progah v Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Sloveniji in na Hrvaškem. Adria Transport bo novo lokomotivo uporabljal na relaciji Madžarska – Hrvaška – Slovenija do mejnih postaj z Italijo. Izvajali pa bodo tudi prevoze na vseh elektrificiranih progah po Sloveniji.

Družbo Adria Transport sta leta 2005 ustanovila Luka Koper in avstrijsko podjetje GKB Graz z namenom izboljšati železniške povezave med koprskim pristaniščem in zalednimi trgi in je bila prvi zasebni železniški prevoznik na slovenskih tleh. Svojo dejavnost so nato razširil tudi na prevoze na druge destinacije in danes imajo okoli štiri odstotni delež prevozov v Sloveniji. V letu 2017 so opravili skupaj 2000 prevozov vlakov.