Sodelovanje Luke Koper z rečnim pristaniščem Nürnberg Roth  traja že kar nekaj let. Luka v Nürnbergu je vezana na rečno pot in kanal Ren-Maina-Donava in je po velikosti in prometu približno podobna naši Luki .

Med pristaniščema je bil 30.5.2000 podpisan sporazum o sodelovanju in izmenjavi izkušenj. Glavna skupna aktivnost pa je prizadevanje za vzpostavitev boljše vlakovne povezave med Koprom in Nürnbergom. Rezultat tega je tudi  študija  Eureka projekt »Land bridge«, ki ga je sofinanciralo tudi županstvo mesta Nüermberg.

V zadnjem letu dni je Luka Nürnberg s podporo mesta in regije zgradila nov kontejnerski terminal, približno enake velikosti kot je koprski. Hkrati je bilo zgrajenih tudi več novih cest, ki  kontejnerski terminal povezujejo s pristaniščem. Novo cesto, ki vodi na terminal, je županstvo Nürnberga sklenilo imenovati Koperstrasse, ker teče proti jugu, torej v naši smeri.

Poimenovanje je županstvo razglasilo na slovesnosti 29. maja 2006. Na slovesnosti je bil prisoten slovenski generalni konzul v Münchnu Alfred Killer, v imenu župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča ter predsednika uprave delniške družbe Luka Koper Roberta Časarja pa je prisotne pozdravil vodja predstavništva Luke Koper v Münchnu Stojan Sosič. Župan Nürnberga je našemu predstavniku izročil originalni ulični napis – tablo z imenom Koperstrasse.