Na koprskem potniškem terminalu se je danes dopoldan prvič privezala ladja Silver Whisper, ki velja za eno najbolj luksuznih turističnih križark na svetu. Na njej je 369 potnikov, predvsem Američanov in državljanov Velike Britanije, ki so se v soboto vkrcali v Atenah (Pirej), pred prihodom v Koper pa so  obiskali Krf, Dubrovnik in Trogir. Zvečer bo ladja odplula proti Benetkam, ki so hkrati tudi končna postaja 7-dnevnega potovanja.
 
 
Silver Whisper je najnovejša in največja ladja v floti svetovno priznanega ladjarja ultra luksuznih križarjenj, ameriške družbe Silversea Cruises. V dolžino meri 186 metrov, široka je 24 m in ima 10 krovov, od tega je kar sedem namenjenih potnikom. Njena nosilnost je 28.258 GRT, izjemno nizek ugrez (6m) pa ji omogoča plovbo skozi plitke ožine in postanke tudi v manjših pristaniščih.
 
 
Ladjo poganjata dva Wartsila stroja, ki imata vsak po 7.850 kW moči. Posebnost ladje je antivibracijska gradnja, ki zaduši tresljaje in hrup motorjev. Glavna značilnost pa je seveda njena oprema najvišjega luksuznega razreda, kot so na primer pohištvo iz češnjevega lesa, marmornate obloge v kopalnicah ali jedilni pribor iz pravega srebra. Ultimativno luksuzno je tudi razmerje med prostorom na ladji in številom potnikov – pri vsej svoji velikosti jih sprejme le 388. Zanje skrbi 295 članov posadke, torej kar dva na tri potnike.
 
 
Na ladji ni običajnih potniških kabin, tu so t.im. »suite«, v bistvu apartmaji, ki so razvrščeni v 9 kategorij in merijo od 26,66 m2 pa vse 133,31 m2. Vseh 196 suit ima pogled na morje, 159 pa tudi lasten balkon. Na ladji so seveda bazen, številne restavracije in bari, trgovine ter celo gledališka dvorana s 356 sedeži.
 
 
Sicer pa potniški terminal v Kopru tudi v svojem petem letu dobro posluje. Letos smo doslej zabeležili 30 prihodov potniških ladij in 17.290 potnikov. Na podlagi najav ladij računamo, da bo do konca leta doseženo skupno najmanj 60 prihodov ter približno 36.000 potnikov. Napovedi za leto 2010 kažejo, da kljub svetovni krizi potniški promet ne upada oziroma bo celo nekoliko večji kot lani, najavljajo se namreč čedalje večje potniške ladje. Število prihodov ladij bo tako ostalo vsaj na letošnji ravni, morda pa bodo načrti celo preseženi.
 
 
Vsekakor postaja Koper čedalje bolj zanimiv za ladjarje, ki opravljajo križarjenja v Jadranskem morju in Sredozemlju. Ladjarji, ki že pošiljajo svoje ladje v Koper, so zadovoljni z destinacijo, oglašajo pa se tudi novi, ki se jim zdi perspektivna. Oboji pa želijo, da bi tukaj čim prej zgradili stavbo potniškega terminala in izpopolnili obstoječo infrastrukturo.