Za nami je še ena nadvse uspešna edicija pristaniškega dne, ki so ga mnogi izkoristili za izlet na Obalo in ogled edinega slovenskega pristanišča. Skoraj poletno vreme, pester program in priložnost za vstop na sicer zaprto območje koprske luke so na potniški terminal minulo soboto privabili več kot 3.000 obiskovalcev iz vse Slovenije.

Največ zanimanja so tudi letos poželi vodeni ogledi pristanišča. Daleč največ obiskovalcev si je Luko Koper ogledalo z avtobusi v spremstvu prijaznih vodičev, ki so v enourni vožnji po pristanišču podrobno predstavili delovanje posameznih terminalov in številne zanimivosti. Posebej živahno je bilo na kontejnerskem terminalu, kjer so lahko obiskovalci izstopili z avtobusa in se preizkusili v vsakodnevnih luških opravilih. Med najmlajšimi je veliko navdušenja požela tudi vožnja z ladjico po luških bazenih, ki je ponudila edinstven razgled na vse obalne terminale. Najaktivnejši so letos znova pristanišče odkrivali s kolesi in se v spremstvu vodičev zapeljali mimo obalnih dvigal, skladiščnih površin in parkiranih avtomobilov ter ob tem celo večkrat prečkali železniške tire. Posebno doživetje je bil tudi ogled Luke Koper skozi VR očala, ki so obiskovalce popeljala v kabino žerjavista, na ladjo ter različne terminale.

Pristanišče družinam prijazno okolje

Kljub temu, da so številni na potniški terminal prišli zaradi ogleda Luke Koper, jih je raznolik in pester program prepričal, da so se tam zadržali tudi po povratku iz pristanišča. Predstava uličnega gledališča, gasilski poligon, lov na zaklad, tematski eksperimenti in delavnice so navdušili tako mlajše kot starejše obiskovalce. Dogajanju so se priključili tudi poklicni gasilci Luke Koper, ki so predstavili prav posebno vozilo, orjaka Luke Koper z dvižno roko in prebojno konico, ki je edino tovrstno vozilo v Sloveniji. Manjkala ni niti foto stojnica, na kateri so se lahko obiskovalci fotografirali in tako s seboj odnesli spomin na koprsko pristanišče. Za glasbo je skrbel najbolj poslušan radio na Obali – Radio Capris,  ki je radijskim navdušencem omogočil, da se preizkusijo v vodenju in povezovanju radijskega programa.

S Pristaniškim dnem, ki so ga v zgodnjih jutranjih urah uradno odprli člani Pihalnega orkestra Koper in Mažorete Koper, je Luka Koper obeležila evropski dan pomorstva in 66. rojstni dan, ki ga sicer obeležuje 23. maja.