Članice združenja severnojadranskih pristanišč NAPA (Benetke, Koper, Ravenna, Reka in Trst) so se predstavile na sejmu Transport Logistic China 2012, ki se je odvijal od 5. do 7. junija v kitajskem Šanghaju.

Na največjem logističnem azijskem sejmu se severnojadranska pristanišča predstavljajo skupaj že drugič. Sejma se namreč udeležijo vsi največji ponudniki logističnih in transportni storitev in ga lahko po pomenu enačimo z največjim transportnim sejmom v Evropi, Transport Logistic v Munchnu. Letos je bilo razstavljavcev v Šanghaju skoraj 500. Razstavna stojnica združenja NAPA je bila v času sejma dobro obiskana, številni gosti pa so se udeležili tudi predstavitve infrastrukturnih razvojnih načrtov vseh petih pristanišč, ki jih je zadnji dan sejma predstavil sedanji predsednik združenja Bojan Hlača, sicer predsednik reške pristaniške uprave. 

S skupno predstavitvijo v Šanghaju članice združenja NAPA uresničujejo zavezo o sodelovanju pri promociji transportne poti preko severnega Jadrana. Ta pot vse bolj pridobiva na pomenu, kar dokazujejo vse boljše redne kontejnerske povezave z Azijo. Danskemu Maersk Line in francoskemu ladjarju CMA-CGM, ki sta direktno kontejnersko povezavo z Daljnim vzhodom vzpostavili že leta 2009, se je v letošnjem letu pridružil tudi Evergreen, ki je v kontejnersko povezavo vključil tudi Japonsko. 

V lanskem letu so pristanišča NAPA pretovorile rekordno število kontejnerjev, skupaj kar 1.806.886 TEU oziroma preko 300 tisoč TEU več kot v letu 2010. Obeti za letošnje leto so dobri, kar kažejo tudi podatki za prvi kvartal, ko so skoraj vsa pristanišča dosegla boljše rezultate od pretovora kontejnerjev v prvem trimesečju lanskega leta.