V nedeljo, 7. decembra, smo v počastitev petdesete obletnice prihoda prve čezoceanske ladje Gorica pripravili spominsko slovesnost, na kateri se je številna množica spominjala simboličnega dogodka, s katerim sta si Primorska oziroma Slovenija odprli okno v svet.
 
Zvočni signal vlačilca je naznanil pričetek slavnostne prireditve, takoj za tem pa se je na ploščadi potniškega terminala zaslišal posnetek Radia Koper, kjer poročevalec Jože Lavrenčič spremlja prihod prvega tovornega parnika v koprski zaliv. Med tistimi, ki so ladjo nestrpno čakali je bil tudi privezovalec Ivan Brezec, ki je po pogovoru s povezovalko programa, Natašo Benčič iz Radia Koper, razkril doživetja in videnja tega zgodovinskega trenutka.
 
Po nagovoru Roberta Časarja, predsednika uprave Luke Koper, je na oder stopil slavnostni govornik prireditve, prometni minister dr. Patrick Vlačič. Vsem, ki so bili kakorkoli udeleženi pri snovanju, razvoju in razcvetu koprskega pristanišča je že uvodoma izrekel priznanje za smelost ter prizadevanje, da se ugoden geostrateški položaj Luke izkoristi za razvoj tehnološko razvitega, modernega in dinamičnega pristanišča. V nadaljevanju je poudaril, da si bo kot minister za promet, ob upoštevanju lokalnega okolja, naravovarstvenih standardov in stroke, prizadeval za umestitev tretjega pomola kot strateškega infrastrukturnega projekta. Slednji pa brez dobre železniške povezave ne pomeni nič, saj so trenutne kapacitete že polno zasedene, prenova in modernizacija železniške infrastrukture pa po mnenju ministra ne predstavlja le razvojnega izziva za Primorsko, temveč za celotno Slovenijo.    
 
Pester program so obogatile glasbene točke Pihalnega orkestra Koper in Alenke Godec. V okviru spominskega obeležja je bila predstavljena tudi posebna poštna znamka, posvečena pristanku ladje Gorica, ki sta jo ob koncu proslave s posebnim priložnostnim žigom ožigosala tudi predsednik Luke in prometni minister.