V sredo, 27. septembra 2017, smo otvorili novo večnamensko skladišče na drugem pomolu. Gre za prvo zaprto skladišče, ki smo ga zgradili po več kot desetih letih, saj smo zadnjega, za potrebe generalnih tovorov predali namenu leta 2006. Skladišče, ki ima površino 16.000 m2 sestavljata dve ločeni hali. Zasnovani sta tako, da lahko glede na povpraševanje na trgu v njih skladiščimo bodisi žita in krmila (npr. sojo in sojine tropine) ali pa razne težje kosovne tovore, kot npr. valjano pločevino v kolutih, jeklene profile in palice. Gre za tovore, ki ne smejo biti izpostavljeni vremenskim vplivom, zato so ob osmih avtomatskih vratih nameščene tudi nadstrešnice.

 

Gradnja skladišča je trajala eno leto, v objekt pa je bilo vgrajenih 5.000 kubičnih metrov betona, kar je prostornina dveh olimpijskih bazenov. Uporabljenih je bilo tudi 4.000 ton jekla – če bi to jeklo pretopili v tirnice bi zgradili 40 km proge. Za prekritje hal pa je bilo potrebnih 27.000 m2 pločevine.

 

Vrednost naložbe, v katero bo v prihodnje vključena nadgradnja obstoječega priveza pri silosu in izgradnja novega priveza na južni strani pomola, je 42 milijonov evrov (in bo postopno izvedena v fazah do leta 2022). Gre za eno  izmed štirih ključnih naložb v okviru strateškega poslovnega načrta 2016-2020, poleg kapacitet za kontejnerje, avtomobile in tekoče tovore (investicijo smo zaključili v lanskem letu), ki so skupno vredni približno 300 milijonov evrov.