V sredo, 12. oktobra 2022, smo v prvi pristaniški bazen privezali ladjo Aknoul francoskega ladjarja CMA CGM. Z omenjenim ladjarjem uspešno sodelujemo že vrsto let na področju kontejnerjev, tokrat pa smo prvič sprejeli njihovo RO-RO ladjo, torej plovilo namenjeno pretežno prevozu vozil.

122 metrov dolga ladja Aknoul sicer običajno pluje na redni liniji med Marseillem in Casablanco v Maroku, a ji je ladjar tokrat namenil posebno humanitarno nalogo. Pred prihodom v Koper je namreč ladja v romunskem pristanišču Constanza izkrcala 1.000 ton humanitarne pomoči za Ukrajino, ki jo je zagotovila francoska vlada. Gre za doslej največjo enkratno donacijo Ukrajini s strani Francije v višini 8 milijonov evrov, vključuje pa gasilska in reševalna vozila, zasilne montažne mostove ter medicinsko opremo. Ladja je bila v podobno humanitarno akcijo vključena že leta 2020, ko je v Libanon dostavila več tisoč ton pomoči.

S krstnim prihodom ladje v Koper se odpirajo možnosti poglobljenega sodelovanja Luke Koper s francoskim ladjarjem na področju vozil, saj velja korpsko pristanišče za eno ključnih avtomobilskih pristanišč v regiji – na evropski lestvici avtomobilskih terminalov se namreč redno uvršča med prvih pet. Ladja je tokrat v Kopru natovorila in raztovorila le nekaj sto osebnih vozil, a francoski partner v bodoče načrtuje več poudarka na tem poslovnem segmentu, zato bomo morda ladjo Aknoul v bodoče še kdaj srečali v naših vodah.