V petek, 8.11.2013 so se na sedežu Luke Koper na uvodnem sestanku srečali predstavniki različnih ustanov in podjetij, ki tako ali drugače zaznamujejo gospodarski razvoj Obalno-Kraške regije in s svojim potencialom predstavljajo priložnost za razvoj na še neizkoriščenih področjih.
Udeleženci so se strinjali, da je v Primorski regiji veliko malih in srednjih podjetij, kjer so nakopičena znanja, ki bi jih bilo treba bolje izkoristiti, eden od načinov pa bi lahko bila vzpostavitev tehnološko-razvojnega centra. Ta bi se osredotočal na ustvarjanje konkretnih rešitev predvsem na področju logistike, morja ter ekologije in bi služil kot platforma za implementacijo teh rešitev v poslovnem svetu. Pobudniki bodo odločitve o nadaljnjih korakih sprejeli na prihodnjem srečanju.


Z leve: Sebastjan Jeretič, Matjaž Stare (Luki Koper), dr. Dragan Marušič (rektor Univerze na Primorskem), Edvard Svetlik (Hidria), Gašpar Gašpar Mišič, Boris Popovič (MOK), Suzana Zornada-Vrabec (Luka Koper), Japec Jakopin (Seaway), dr. Rok Strašek (Univerza na Primorskem), dr. Marko Vidnjevič (Fakulteta za humanistične študije) in
Andrej Cah (Luka Koper).