Luka Koper in nizozemsko podjetje Van Oord sta danes, 19.6.2014 sklenila pogodbo za poglabljanje plovnega kanala in severnega dela prvega bazena znotraj akvatorija koprskega pristanišča. Pogodba v vrednosti 2,48 milijona evrov predvideva poglobitev morskega dna ob kontejnerskem terminalu na 14 metrov, pri čemer je potrebno odstraniti 230.000 kubičnih metrov morskega blata oziroma mulja. Nizozemsko podjetje, ki ji bilo kot edino prijavljeno izbrano na javnem razpisu, bo z deli začelo 15. julija in jih zaključilo v drugi polovici avgusta. Delali bodo 24 ur dnevno in pri delu tehnologijo, ki je hitrejša od klasičnega sesalnega bagra. Poleg tega plovila ni potrebno sidrati in je zato povsem nemoteče v primeru prihodov in odhodov ladij.

Aktivnosti poglabljanja potekajo skozi evropski projekt NAPADRAG (program TEN-T) in so deležne so-financiranja v višini 10% iz Evropske unije.

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je ob podpisu pogodbe izrazil prepričanje, da bodo dela potekala po načrtu, saj je izbrano nizozemsko podjetje eno vodilnih v tej branži v Evropi. Dotaknil se je tudi novice o zamrznitvi projekta P3, torej operativnega povezovanja treh največjih ladjarjev: »Ta vest v ničemer ne spreminja naših načrtov, saj je poglobitev morskega dna nujno potrebna za sprejem kontejnerskih ladij, ki že danes prihajajo in morajo zaradi neprimernih globin v Kopru najprej v sosednja pristanišča. S tem bomo ne le zagotovili večji pretovor v Kopru, ampak bomo ladjarje še dodatno motivirali, da krepijo svojo prisotnost na tem delu Evrope in Koper ponovno izberejo kot prvo postojanko ob prihodu v severni Jadran«, je poudaril Matić.