Včeraj se je Luka odzvala klicu na pomoč. V sodelovanju z družbama Adria-Tow in Luka Koper INPO je na prisilno zasidrano ladjo Sol Trader, kjer so ujeti hrvaški in ukrajinski mornarji, dostavila 30 kubikov pitne vode.

Spomnimo, da je v Koprski zaliv sredi januarja priplula ladja Sol Trader, takrat še v lasti reškega ladjarja. Barka je v Portorožu izkrcala sol iz Afrike, ki jo Droga Kolinska pakira v portoroških skladiščih soli in se odpravila v koprsko pristanišče po les.

Ob prihodu v Koper pa je slovensko sodišče ladjo prisilno ustavilo, saj so se oglasili upniki, ki jim je lastnik 70-metrske tovorne ladje dolgoval okrog 190 tisoč evrov (od tega posadki za neizplačane plače okrog 40 tisočakov).

Zaloge hrane so na ustavljenem Sol Traderju kmalu začele kopneti, zato so mornarji poklicali na pomoč. Takoj se je odzval Sindikat pomorščakov Slovenije in 6 Hrvatom in 3 Ukrajincem na ladjo 22. januarja solidarnostno poslal hrano in vodo. Pomoč je že takrat prispevala tudi Luka Koper, ki je pošiljki dodala zajeten paket hrane.

Med pravnim reševanjem zadeve je nova lastnica ladje postala banka Hypo-Alpe-Adria. Že tako zapleteno situacijo pa je poslabšala nova težava. Inšpektor je ob pregledu barke namreč ugotovil tehnično neustreznost ladje in zaradi možnosti eksplozije in izlitja 30 ton mazuta prepovedal njeno izplutje. Trup je zarjavel, krov naluknjan, cevi za bencin in hladilno tekočino puščajo, okna in vrata ne tesnijo, rešilni čoln ne ustreza zahtevam.

Sol Trader je torej dober mesec po prihodu še vedno zasidran v slovenskem morju, posadka na njem pa čaka na rešitev situacije in težko pričakovani povratek domov.