Predsednik uprave Luke Koper Bojan Brank je v soboto, 6. 4., sprejel predsednika južno korejske družbe POSCO Chunga Joon Yanga. Družba je ena izmed največjih proizvajalcev kovinskih proizvodov na svetu. Slovenska in južno korejska družba sta skupaj s podjetjema Daewoo Logistics in Daewoo International, solastnici podjetja POSCO-ESDC (POSCO European Steel Distribution Center) s sedežem v Kopru. Podjetje, ki so ga partnerji ustanovili maja 2007 je v Kopru razvil distribucijski center za železarske proizvode, ki so namenjeni v srednjo in vzhodno Evropo.

Za Luko Koper je to pomemben posel, saj je pretovor za omenjeno družbo od leta 2007, ko je bila ustanovljena zrasel s slabih 50.000 ton na lanskih več kot 250.000 ton. Najpomembnejši tovor so t. i. koilsi oz pločevinasti zvitki namenjeni predvsem za avtomobilsko industrijo in proizvodnjo bele tehnike. Širitev Evropske unije je namreč pred leti spodbudila nekatere južno korejske družbe k ustanavljanju avtomobilskih tovarn v državah srednje in vzhodne Evrope. Te pa za proizvodnjo avtomobilov uporabljajo enake materiale (pločevino v kolutih) kot matične tovarne v Koreji. To je tudi razlog, da sta družbi Daewoo Logistics (logistični operater) in Daewoo International (trgovec z železovimi proizvodi) pristopili k ustanovitvi podjetja POSCO-ESDC, ki preko Luke Koper oskrbuje južnokorejske tovarne v srednji in vzhodni Evropi. Za Luko Koper je to tudi eden najbolj želenih tovorov, saj velik del avtomobilov, proizvedenih v teh tovarnah, preko Kopra potuje na trge sredozemskih držav.


Predsednik družb POSCO Chung Joon Yang je za naslednja leta napovedal za tretjino večji obseg pretovora skozi Koper. Sprejel ga je Bojan Brank, predsednik uprave Luke Koper. (foto: Zdenko Bombek)