V minulem tednu se je vodstvo Luke Koper mudilo na obisku v Seoulu, kjer je obiskalo več poslovnih strank, tako ladijskih prevoznikov kot ostalih logistov, ki delujejo pod okriljem korejskih industrijskih velikanov ter združenje korejskih špediterjev.

Predstavniki Luke Koper so med drugim obiskali vodstvo podjetja Hyundai Glovis, ki je hišni logist avtomobilskih proizvajalcev Hyundai in KIA. Luka Koper z njimi tesno sodeluje že od leta 2005, saj preko Kopra poteka oskrba avtomobilskih tovarn v Evropi, prav tako poteka preko Kopra živahen promet z avtomobili, ki potujejo v Sredozemlje. Obiskali so tudi sedež enega največjih svetovnih jeklarjev Posco, ki preko slovensko-korejskega podjetja Posco-ESDC že od leta 2007 v Kopru razvija distribucijski center za železarske proizvode, predvsem za avtomobilsko industrijo in proizvodnjo bele tehnike. Korejskim partnerjem smo predstavili naše razvojne načrte, praktično vsa podjetja pa so izrazila pričakovanja, da bomo nadaljevali z vlaganjem v pristaniške kapacitete, saj vidijo koprsko pristanišče kot enega pomembnih logističnih členov pri širjenju svoje dejavnosti. 

Predsednik uprave Dragomir Matić je po obisku poudaril: »Južna Koreja je za Luko Koper ključen azijski trg, saj nas s tamkajšnjimi pomembnimi podjetij vežejo dolgoletne poslovne vezi, ki segajo v devetdeseta leta.« Lanski skupni pretovor za to državo je znašal 1,6 milijona ton blaga in se zadnja leta vztrajno povečuje. Največji delež predstavljajo kontejnerji – bilo jih je za 135.000 TEU, sledijo avtomobili in železovi polproizvodi, predvsem jekleni koluti.