Predsednik uprave Dragomir Matič, vodja področja trženja Andrej Cah in Alen Kramberger so se od 22. do 26. septembra mudili na poslovnem obisku na Japonskem. Obiskali so logista Nippon Express in Itochu, ladjarja Mitsui OSK in K-line, korporaciji Mitsubishi in Hitachi ter se sestali z vodstvom združenja japonskih špediterjev JIFFA. 

Japonci tradicionalno uporabljajo transportno pot preko severnoevropskih pristanišč, zato so z zanimanjem prisluhnili informacijam o prednostih transportne poti preko Kopra. V ospredju so bili pogovori o sodelovanju na področju kontejnerjev in avtomobilov, z ladjarji pa ladijske linije za te tovore. Plod tržnih aktivnosti, ki jih že nekaj časa izvajamo na tem trgu so testne pošiljke za naše zaledne trge, Japonci namreč ničesar ne prepuščajo naključju. Pri organizaciji poslovnega obiska na Japonskem nam je bil v veliko pomoč Japonsko-slovenski poslovni klub.

9. oktobra pa smo se srečali s predstavniki 15 japonskih podjetij, ki imajo sedež v EU. Do srečanja je prišlo na pobudo pisarne japonske izvozne organizacije JETRO (Japan External Trade Organization) na Dunaju. Sledila je namreč naši uspešni predstavitvi, ki smo jo imeli v juniju na njihovem sedežu. Na srečanju v Kopru so poleg direktorja organizacije JETRO Dunaj sodelovali še veleposlanik Japonske v Sloveniji ter močna delegacija Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma SPIRIT.