V sredo, 21. septembra smo v Tel Avivu, v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom organizirali drugi poslovni dogodek za izraelske poslovne partnerje. Številnim udeležencem dogodka smo predstavili letošnje poslovne dosežke, tekoče investicije ter načrte in cilje do leta 2020. Dogodek je bil organiziran v sklopu EU projekta Fresh Food Corridors, v katerem sodeluje 20 partnerjev iz Slovenije, Italije, Francije, Cipra in Izraela. Po skoraj dveh letih aktivnostih, so bili na dogodku predstavljeni prvi rezultati projekta, katerega cilj je vzpostavitev treh transportnih koridorjev za hitropokvarljivo blago, skozi Slovenijo, Italijo in Francijo. Blago potuje iz Izraela do Severne Evrope in cilja na skrajpanje transportnega časa, zmanjšanja škodljivih emisij in vzpostavitev novih transportnih poti z novimi tehnologijami.

Izrael je že tradicionalni trg Luke Koper. Sodelovanje z izraelskimi podjetij se je začelo pred skoraj 60. leti v sodelovanju z njihovim ladjarjem ZIM. Skozi desetletja je Koper postal eno pomembnejših pristanišč za izraelsko blago, predvsem za sadje in zelenjavo namenjeno v Evropo, v zadnjih letih pa se vse bolj krepi pretovor kontejnerskega blaga, kar omogočajo izboljšane direktne kontejnerske povezave z dobrim tranzitnim časom. V lanskem letu je pretovor izraelskega blaga znašal 600.000 ton. Po podatkih letošnjega leta pa naj bi bilo to leto najuspešnejše do sedaj predvsem zaradi rasti na področju kontejnerjev in avtomobilov.  

Delegaciji Luke Koper so se na dogodku pridružili številni predstavniki slovenskih logistov, špediterjev in drugih članov pristaniške skupnosti.