Obisk največje letalonosilke na svetu je bil po besedah predsednice uprave nepozabna izkušnja: »Neverjetno je, s kakšno hitrostjo se letala približajo ladji tik pred pristankom in kako spreten je manever pilota pri zaviranju s pomočjo zanke. Zaradi krajše vzletno-pristajalne steza je tudi vzlet vojaškega letala posebno doživetje. To smo lahko občutili tudi obiskovalci ob pristanku, še posebej pa ob vzletu.«  

Ladja, ki jo poganjata dva jedrska reaktorja, ima 25 palub in lahko hkrati sprejme do 90 letal in helikopterjev ter več kot 4500 ljudi. Doseže lahko hitrost 30 vozlov. Letalonosilko so začeli graditi avgusta leta 2005, ameriški mornarici so jo predali pred šestimi leti. Ime je dobila po 38. predsedniku Združenih držav Amerike in velja za vodilno v svojem razredu ter enega najdražjih vojaških projektov v zgodovini.

Sicer pa ladja Gerard R. Ford ne bo prva ameriška letalonosilka, zasidrana v Tržaškem zalivu. Maja lani smo lahko v Trstu občudovali tudi letalonosilko Harry S. Truman, ki jo prav tako poganjata dva jedrska reaktorja.