Predsednik vlade RS Borut Pahor je 12. aprila v družbi ministra za promet Patricka Vlačiča in državnega sekretarja na Ministrstvu za okolje in prostor, Zorana Kusa obiskal Luko Koper.

Glavne teme pogovorov so bile potek priprave Državnega prostorskega načrta za Luko Koper, status družbe v povezavi z možnostjo dostopa do evropskih razvojnih fondov in pa železniška povezava Kopra z zaledjem oziroma gradnja drugega tira med Koprom in Divačo. Dotaknili so se tudi problematike poglabljanja plovnih kanalov v pristanišče ter nezadostnih površin za odlaganje materiala, ki pri tem nastaja. Predsednik uprave je goste seznanil še z ustanovitvijo in delovanjem Združenja severnojadranskih pristanišč (NAPA), ki mu tudi predseduje.

Predsednik Pahor si je s sodelavci nato ogledal koprsko pristanišče. Med ogledom so gostje izražali presenečenje nad razsežnostjo, predvsem pa nad čistostjo in urejenostjo luškega kompleksa.

Ob zaključku ogleda pristanišča je na krajšem pogovoru z novinarji predsednik vlade povedal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo Državni prostorski načrt čim prej sprejet oz. da naj bi vlada o njem odločala že 13. maja. Zavzel se je tudi, da bi Ministrstvo za finance Luko Koper, d.d. izvzelo s seznama pravnih oseb zavezancev k poročanju po Zakonu o javnih financah, saj to družbo ovira pri vsakodnevnem poslovanju. Predsednik vlade je tudi napovedal skorajšnje tolmačenje koncesijske pogodbe, ki bo družbi podlaga za črpanje sredstev EU sklada.

Premier je še poudaril izjemen pomen edinega slovenskega pristanišča in napovedal polno pomoč vlade pri njegovem razvoju.