Trst, 5. februar 2013 – Predsedniki pristanišč članic NAPA (North Adriatic Ports Association) so se danes sestali na sedežu Pristaniške uprave v Trstu. Glavna tema srečanja je bila preveritev vizije in poslanstva združenja po odstopu pristanišča Ravenna.

Predsedniki drugih štirih pristanišč Benetke, Trst, Koper in Reka so izpostavili dosedanje skupne dosežke združenja, kot je odločitev Bruslja, da pristanišča severnega Jadrana prepozna kot jedrna pristanišča v Evropski uniji, ter večjo prepoznavnost severnega Jadrana na prekomorskih trgih.

Cilji za prihodnost ostajajo nespremenjeni in sicer povezovanje severnega Jadrana v pristaniški sistem, predvsem preko sodelovanja na področju promocije, lobiranja, varnosti, zaščite in okolja ter evropskih projektih. Utrditev konkurenčnosti pristanišč NAPA v primerjavi s severno evropski pristanišči ter sposobnost komuniciranja na najvišji ravni z institucijami Evropske unije.

NAPA predsedniki so poudarili nujnost infrastrukturnega razvoja v vseh pristaniščih članicah združenja. Obstaja namreč splošno zavedanje, da je severni Jadran kot najkrajša, najhitrejša in najcenejša povezava med Bližnjim in Daljnim vzhodom ter srednje in vzhodno evropskimi trgi konkurenčna destinacija le, če je pristaniški sistem kot celota zanesljiv.

Po današnjem srečanju je predsedovanje združenju, za obdobje šestih mesecev od Kopra prevzelo pristanišče v Trstu.