Od 16. do 20. marca se je v Miamiju odvil največji svetovni sejem križarjenj s konferenco o trendih v panogi, problematiki in novostih. Dogodka so se tudi letos udeležili svetovni ladjarji in predstavniki krajev, ki se predstavljajo kot odlične točke za križarjenja.

Na slovenski stojnici so Koper in potniško pristanišče zastopali predstavniki Mestne občine Koper, Konzorcija za razvoj in promocijo križarjenja v Sloveniji, Slovenske turistične organizacije in Luke Koper.

Po podatkih Medcruisea sodi Koper med nova potniška pristanišča, ki se vključujejo v industrijo križarjenja in naj bi vplivala na večanje števila potnikov na novih destinacijah v Sredozemlju.
Napovedi za Koper so pozitivne, saj so vsi ladjarji, ki so Koper obiskali od leta 2005 do 2008, rezervacije ponovno potrdili. Najavljajo celo več prihodov in večje ladje.
Letos pričakujemo 68 prihodov potniških ladij, ki bodo pripeljale v Slovenijo okrog 36.700 potnikov. V primerjavi z letom 2008 gre za 19% rast števila ladij in 143% povečanje števila potnikov.

Sezona se bo pričela 13. aprila s prihodom potniške ladje Azamara Journey iz skupine Royal Caribbean. Konec aprila bo svojo plovbo ponovno pričela ladja Arion, ki že tretje leto uporablja Koper za svoje matično pristanišče.
V letošnjem letu pa bo potniški terminal nudil vez tudi 8 novim ladjam. Prvič bodo k nam priplule Azamara Quest, Insignia, Seabourn Spirit, Silver Whisper, Minerva, Thomson Celebrity, Le Ponant in Adventure 2.