Koper, 7.1.2014: Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič se je danes srečal z veleposlanikom Ljudske republike Kitajske v Sloveniji g. Zhang Xianyijem s sodelavci. Veleposlanik se je v Kopru mudil večji del dneva. Obisk je začel na koprski občini, kjer ga je sprejel župan Boris Popovič, in ga nadaljeval v Luki Koper, kjer mu je predsednik uprave Gašpar Mišič predstavil razvoj pristanišča, načrte za prihodnost in možnosti povečevanja količine tovora s Kitajske in v obratni smeri.

Dežela vzhajajočega sonca je namreč ena od pomembnejših partneric slovenske pristaniške družbe, saj na leto pretovorimo skoraj šestino vseh kontejnerskih enot v izvozu oziroma uvozu za Kitajsko. V skupni tonaži to znaša skoraj 900.000 ton. »Kitajska postaja gospodarska velesila z eno najvišjih stopenj gospodarske rasti na svetu, zato v prihodnjih letih pričakujem bistveno povečanje prometa s tem delom Daljnega vzhoda, s katerim smo že zdaj povezani z direktnimi kontejnerskimi linijami«, je ob robu obiska dejal predsednik uprave Gašpar Mišič, ki se je pred božičnimi prazniki mudil na Kitajskem.
 
Gašpar Mišič si je v družbi koprskega Župana Borisa Popoviča ogledal pristanišče v Hong Kongu, ki je z 18 milijoni TEU letnega pretovora eno največjih na svetu. Obisk Kitajske sta nadaljevala v Šanghaju, kjer sta si prav tako ogledala enega od tamkajšnjih treh pristanišč, in sicer Yangshan, kjer letno pretovorijo 12 milijonov TEU. Gre za pristanišče zgrajeno na otoku, ki je s konpnim povezan z ladijsko povezavo in preko mostu, ki je s svojimi 32 kilometri najdaljši most čez morje na svetu. Predsednik uprave se je v Šanghaju srečal tudi s predstavniki podjetja Third Harbour Design Company, ki je pripravilo načrte izgradnje tamkajšnjega pristanišča, ter s predstavniki podjetja Shanghai Railway Design Company, ki je projektiralo želežniške povezave na območju Šanghaja. Na Šanghajski gospodarski zbornici ga je sprejel direktor Zbornice Liu Min s sodelavci. Ob robu obiska pristanišča Yangshan se je Gašper Mišič srečal tudi s predstavniki različnih logističnih podjetij, z generalnim sekretarjem združenja logistov Shanghai Pudong Huiminom Taom in s predstavnikom podjetja Shanhai Free Zones United Development, s katerim sta izmenjala poglede na razvoj in priložnosti, ki jih prinaša prosta cona.
Ob koncu obiska na Kitajskem sta predsednik uprave in župan Popovič obiskala tudi mesto Ningbo, ki leži južno od Šanghaja in ima dobrih sedem milijonov prebivalcev. Mesto, ki na letni ravni beleži zavidljivih 9 odstotkov gospodarske rasti ima tudi pristanišče, kjer pretovorijo 13 milijonov TEU letno. S podžupanom mesta Hong Jia Xiang in njegovimi sodelavci so se pogovarjali o možnostih sodelovanja in povezovanja obeh pristaniških mest, Ningbo in Kopra.
Pri organizaciji večjega dela obiska predsednika uprave Gašpar Mišiča na Kitajskem je sodeloval konzul Republike Slovenije v Šanghaju Drago Napotnik, ki se je tudi v preteklosti že večkrat izkazal s svojo prizadevnostjo in pomočjo pri navezovanju stikov s kitajskimi partnerji.


V pristanišču Ningbo…


…in Yangshan

 


Veleposlanik Zhang Xianyi s predsednikom uprave Gašpar Mišičem in koprskim županom Popovičem.