V nedeljo, 15. septembra, smo v Luki Koper že sedmo leto zapored organizirali Pristaniški dan, edini dan v letu, ko lahko posamezniki in družine prosto vstopajo v pristanišče. Tudi letos nas je obiskalo okoli 2.500 ljudi, ki so si edino slovensko tovorno pristanišče ogledali iz avtobusa, ladje in na kolesu. Novost letošnjega leta je bil postanek na kontejnerskem terminalu, kjer so si obiskovalci od blizu pogledali stroje in naprave za prekladanje kontejnerjev.

Letošnji dogodek je zaznamovala tudi priložnostna slovesnost, na kateri sta predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in župan Mestne občine Koper Boris Popovič razgrnila pozdravno tablo, ki bo v prihodnje vse obiskovalce Kopra opominjala, da prihajajo v zgodovinsko, univerzitetno in pristaniško mesto. »Pristanišče je v tem okolju samo gost in v upravi Luke Koper se bomo močno trudili, da bi mesto in pristanišče živelo v sožitju in dobrih odnosih«, je ob robu včerajšnje slovesnosti dejal predsednik uprave.

V koprskem pristanišču, ki je sicer ograjeno in varovano carinsko območje, tudi sicer čez leto gostimo organizirane skupine obiskovalcev, predvsem šole, vrstce in razna društva. Na letni ravni je teh obiskovalcev okoli 20.000, kar pomeni, da je pristanišče prava turistična atrakcija. S svojimi 12 specializiranimi terminali za najrazličnejše tovore, s svojimi 70 km cest in 30 km železniških tirov, s svojo gasilsko enoto, več tisoč zaposlenimi v družbi Luka Koper in ostalih podjetjih, ki so neposredno vezana na dejavnost, je koprsko pristanišče pravo mesto v malem, ki obiskovalce ne pusti ravnodušne.

Letošnji pristaniški dan je imel tudi dobrodelno noto, saj smo s prodajo majic zbrali 805 evrov, ki jih bo Rdeči križ Slovenije namenil socialno ogroženim otrokom.

Fotografije z letošnjega Pristaniškega dne lahko pogledate na www.zivetispristaniscem.si