V petek, 31.7.2009,  smo ob čelo prvega pomola v koprskem pristanišču privezali veliko baržo, ki je po morju iz Trsta pripeljala novo dvigalo za kontejnerski terminal. Izdelala ga je tovarna kontejnerskih dvigal Liebherr v Killraneyu na Irskem, sestavili pa so ga v tržaški ladjedelnici.
Dvigalo tipa »postpanamax« ima največjo nosilnost 75 ton, bolj pomemben pa je njegov doseg. Maček oziroma roka dvigala se lahko namreč raztegne kar do 51 metrov. Takšen razpon omogoča nemoteno razkladanje in nakladanje skoraj  vseh trenutno največjih kontejnerskih ladij.
Za Luko Koper je to pomembna in nujna pridobitev, saj pomeni »piko na i« podaljšanega prvega pomola.  Koprsko pristanišče bo sedaj še bolj zanimiva destinacija za kontejnerski promet, saj bo lahko sprejemalo tudi ladje z zmogljivostjo dobrih 9.000 TEU.

Novo dvigalo je pravi velikan. Razdalje med njegovimi štirimi nogami so 30 oziroma 32 m, tovor lahko dvigne na višino 36 m od tal. Skupna teža dvigala je 920 ton. Tovor dviga s hitrostjo 56 m/min (brez obremenitve 140 m/min), maček pa se giblje s hitrostjo 180 m/min. Te hitrosti so pomembne, saj omogočajo kar se da hitro izvajanje pretovornih operacij, kar je ena od bistvenih zahtev ladjarjev.

Dvigalo smo na tire luškega pomola zapeljali v soboto dopoldan, saj je bilo potrebno izvesti zahtevne varnostne priprave za to operacijo. Že v kratkem pa bomo celotno operacijo ponovili, ko bo prispelo v Koper še drugo enako dvigalo. Luka Koper je lani pri Liebherrju naročila štiri takšna dvigala, dve bosta dokončani jeseni, predvidoma v oktobru.