Luka Koper in reka Rižana sta neločljivo povezani. Naše pristanišče praktično v celoti leži na zemljišču, ki ga je v prejšnji geološki dobi nanosila reka ob svojem izlivu v morje.  Tudi sedaj se njen glavni tok izteka prav skozi sredino pristanišča. Levi rokav, ki napaja Škocjanski zatok, se z matico spet združi sredi drugega luškega bazena, desni rokav reke, ki teče severno od Sermina, pa doseže morje v tretjem luškem bazenu. Skrb za reko Rižano je zato v Luki Koper nekaj samoumevnega. 

Na svojih 14 kilometrih poti od izvira pri Hrastovljah do morja mora Rižana »požreti« marsikaj. Ne samo na spodnjem toku, kjer teče skozi industrializirano območje, že  od izvira naprej se ob njenih bregovih pojavlja množica divjih odlagališč odpadkov, te pa v obdobjih visokega vodostaja reka raztrosi po vsej svoji strugi.

Tradicionalna okoljevarstvena akcija »Očistimo Rižano« je že vrsto let pomemben prispevek k ohranjanju neomadeževane narave. Ob letošnjem svetovnem dnevu voda 22. marca se je zbralo več kot 60 članov Ribiške družine Koper in Gobarsko-mikološkega društva slovenske Istre na čiščenju Rižane od izvira do izliva. Iz struge in z bregov reke so ribiči in gobarji nabrali za 60 vreč raznih smeti in kup kosovnih odpadkov. Med temi so bili kolo, motorna kosilnica, avtomobilska kolesa in gume, kot še posebno nevaren odpadek pa tudi odvržen akumulator.

Luka Koper je tako kot lani tudi letos finančno podprla to akcijo zavzetih ljubiteljev narave, saj je tudi v njenem interesu.  Reka Rižana in njeni bregovi tudi v  samem pristanišču gostijo množico vodnih živali, zlasti pa ptic, in tako simbolično ter dejansko kažejo primer možnosti sožitja industrijskega kompleksa in žive narave.